top of page
Mötespresentationer (11)_edited.jpg

Huvudlöss är ett vanligt problem, särskilt bland barn i förskola och skola, och det har inget  med dålig hygien att göra.  

 

För att minska risken för smittspridning är det viktigt att alla hjälps åt att bekämpa lössen. Ett  effektivt sätt att förhindra spridning av löss är att alla kontrollerar sina barns hår före  terminsstart och sedan fortsätter att regelbundet genomföra luskamning under terminerna – även om barnet inte har besvär av klåda.

Om du upptäcker ägg/löss hos ditt barn, måste behandling utföras enligt anvisning innan barnet återgår till skolan.

De som har löss behandlas och behandlingen bör göras samma dag som lössen upptäckts. Efter en första behandling kan barnet gå till skolan.

En förutsättning att bekämpa lössen effektivt är att personal och alla vårdnadshavare på skolan blir informerade så  att alla elever luskammas under samma period.  

Mer information

 

Hur ser en lus ut och hur upptäcker jag dem?  

Oftast orsakar huvudlöss klåda, men inte alltid. Man kan ha löss utan att det kliar. Lössen är små, ungefär 2-3 millimeter och grågula. Ibland kan de dock anpassa sin färg till hårets färg. Tecken på att man har löss kan då vara ”svart pulver” (lusavföring) på kragen eller kudden.  

Lössens ägg kallas för ”gnetter”, de gulvita gnetterna är 1mm långa och sitter fastklistrade på  hårstrån nära hårbotten.  

Så här luskammar du  

Luskamma i vått hår, gärna med balsam, då det kan underlätta kamningen.  Finkamma hela håret enligt instruktionerna nedan över ett vitt papper eller en spegel för att  upptäcka eventuella huvudlöss lättare. Om det är besvärligt att luskamma håret kan man som  vårdnadshavare inspektera hårbotten noga, framförallt i nacken och bakom öronen.  

Behandling  

Det finns flera receptfria preparat som är effektiva mot huvudlöss, fråga på apoteket.  Kamning med så kallad ”luskam”, är ett mekaniskt och effektivt sätt att dra bort löss och ägg  från håret och rekommenderas varje dag under behandlingstiden samt två veckor efter  behandlingen för att vara säker på att alla löss är borta.   

Om behandlingen inte hjälper?  

Om lössen inte försvinner, läs bruksanvisningen igen för att kontrollera att du inte har missat  något. Det är viktigt att följa anvisningarna noga gällande mängden medel och verkningstid.  

Fundera också över om det eventuellt kan vara en ny smitta. Om du redan efter några dagar  hittar fullvuxna (2-3mm långa) löss i håret, tyder det på en ny smitta. Se då till att noga kolla  alla i familjen och behandla de som är smittade, helst samtidigt.   

 

 

Ta kontakt med sjukvården   

Om lössen inte försvunnit trots att du följt bruksanvisningen, och återsmitta inte är trolig, kan  en misslyckad behandling bero på att lössen är resistenta mot medlet. Fråga då på apoteket om  ett annat lusmedel eller kontakta sjukvården.   

 

Läs mer om huvudlöss på 1177:  

https://www.1177.se/Uppsala-lan/sjukdomar--besvar/hud-har-och-naglar/harbotten-och-harsackar/huvudloss/

 

Har du frågor om huvudlöss - kontakta skolsköterskan Ann!  

bottom of page