top of page

Inbjudan till vårdnadshavarna

Högläsning (11).png

Info inför maj

Det känns som om skolavslutningen närmar sig väldigt, väldigt fort. Enbart 26 skoldagar (avslutningsdagen inräknad) återstår. Här nedan följer information som är bra att ha koll på:

Lediga dagar - maj

  • Observera att tisdag 30/4 och onsdag 1/5 är skola och fritids stängda. 

  • Ingen skola under 9/5 - 10/5. Fritids har öppet fredag 10/5.

 

UES 30 år onsdag 29/5  kl. 17.15 - 18.45.

Alla elever på skolan fick hem en pappersinbjudan i slutet av förra veckan. Tyvärr var det något knas med QR-koden i inbjudan. Använd inte den. Vi önskar att ni anmäler ert deltagande här

Viktigt att observera - skolans elever och andra barn deltar i festen på vårdnadshavarens ansvar.

Skolavslutning

Onsdag 12 juni är läsårets sista skoldag. Vi firar skolavslutning på Parksnäckan 10.45 - 11.45. Mer information kommer senare. Viktigt att notera: eleverna har skoldag från kl. 8.15 den dagen. 

Trafik mellan byggnaderna

Jag vill igen påminna er om att inte köra in mellan byggnaderna Generalen och Översten när ni lämnar av era barn. Föräldrar har kontaktat oss och uppmärksammat oss på att det varit nära-ögat-incidenter utanför skolans ingång.

Lämna av era barn på parkeringen.

 

 

Önskar er alla en riktigt fin maj månad!

Med vänlig hälsning,

Ela Strandberg

Info inför april

Hoppas alla fått en fin start på april!

Här nedan följer information som är bra för er vårdnadshavare att ha koll på inför april:

Under mars månad fick vi välkomna Ronia Castillo tillbaka till vår personalstyrka. Ronia jobbade hos oss under höstterminen. Resten av vårterminen kommer hon jobba i åk 1 och på fritids.

Vi har även utökat får egen vikariepool med två trygga vikarier: Malin Svedén och Tuva Westling Hermansson.

Utöver dessa tre har vi fått välkomna tre skolfarmödrar till skolan: Maggan Munther, Kristina Östberg Eriksson och Anna-Lena Lundström. Läs mer om denna verksamhet här. Elever har ordagrant tagit emot dem med öppna armar. 

En påminnelse om att skoldagen börjar alltid kl 8.15

Läxhjälpen för åk 4-5 hålls tillsvidare på onsdagar. Mer information om läxhjälpen hittar du här.

Under vecka 16 kommer vi ha tre prao-elever på skolan. 

30 april och 1 maj är lediga dagar då både skola och fritids är stängda.

Som vi tidigare informerat kommer vi fira UES 30 år onsdagen den 29 maj. Observera att klockslaget för festen behöver ändras till kl. 17.15-19.00. En mer officiellt inbjudan kommer om några veckor.

Hoppas ni får en fin aprilmånad och att vårvädret återvänder!

Med vänlig hälsning,

Ela Strandberg

Mötespresentation (35).jpg

Vi är så glada över att flera personer visat sitt intresse för att ställa upp som skolfarfar eller skolfarmor på vår skolan.

Vi har intervjuat intresserade och i skrivande stund har vi fångat in tre stycken skolfarmödrar. I samband med intervjuer har vi bett om att få se utdrag ur belastningsregistret och skolfarmödrarna har undertecknat ett sekretessavtal, vilket innebär att även de omfattas av tystnadsplikten.

 

Först får skolfarmödrarna/skolfarfädrarna bekanta sig med skolan och sedan utarbetar vi ett schema för dem för de dagar och tider de kan och vill vara här. De vistas på skolan då det passar deras schema.

Elever på skolan har ivrigt tagit emot dem med öppna armar. Vi upplever att detta kommer vara ett värdefullt tillskott i vår verksamhet som kommer bidra med extra trygghet, värme och omsorg.

Dela gärna denna PDF med någon som skulle vara intresserad av och lämpad för detta.

Fasad
Mötespresentation (6).jpg
Mötespresentation (6).jpg

FASAD-

renovering

Från och med måndag 11/3 kommer skolbyggnadens fasad (sidan mot Dag Hammarskjölds Väg) renoveras. Renoveringen pågår fram vecka 27 enligt planen. Ställningar kommer byggas och ett säkerhetsstaket sätts upp. Detta innebär att vi, under denna period (v. 11-27) går miste om en del av vår skolgård och att förändringar sker i vår dagliga verksamhet - elever kommer vistas i Dungen under vissa raster och under fritids (eleverna går i samlad trupp med skolpersonal dit och därifrån och vuxna finns på plats i Dungen).

Skolgården kommer vara helt och hållet stängd under måndagen 11/3 och tisdagen 12/3. Utevistelser under raster och fritids hålls enbart i Dungen. 

Ny rutin vid skoldagens start:

Varje morgon tas barnen emot framtill 07:30 inne i matsalen.

 

Kl. 07:30-08:00 går eleverna, tillsammans med personal, ut på gården.

 

Kl. 08:00 går barnen till sitt eget klassrum där personal tar emot dem. Personal stannar kvar ute på gården och hjälper barn att komma rätt.

 

Eleverna som kommer 08:00 eller senare går direkt till sitt klassrum.

Här nedan hittar ni ändringar i verksamheten som gäller enstaka klasser eller årskurser:

Mötespresentation.gif
Mötespresentation (1).gif

För vem?

När?

Var?

Anmälan?

Elever i åk 4-5

onsdagar kl. 14.30-16.30 från och med vecka 13 tillsvidare

I 2Bs klassrum (Törnrosdalen)

Senast 9/3 till Paula på admin@uppsalaenskildaskola.com

Med början ti 12/3 kommer Uppsala Enskilda Skola att erbjuda läxhjälp till elever i åk 4 och 5. Läxhjälpen börjar i anslutning till skoldagens slut och pågår fram till klockan 16:30.

 

Lärarstuderande Emma, som är tjänstledig för studier från UES, kommer att närvara under läxhjälpen.

Då Emmas schema på universitetet löper i ca 4 veckors cykler kommer vi att anordna läxhjälpen på olika dagar under veckan, vilket vi kommer att meddela er vårdnadshavare via Infomentor och uppdatera detta inlägg med tider. Tillfällen vi vet nu är 12/3 och 19/3.

 

Övrigt och viktigt att känna till:

  • Läxhjälpen börjar för samtliga elever kl. 14.30, men hur lång tid man väljer att använda är beroende av elevens behov av stöd i läxarbetet.

  • Eleverna som deltar i läxhjälpen får mellanmål i samband med läxhjälpen.

  • Uppgifterna som eleverna arbetar med under läxhjälpen är uppgifter som klassen fått i läxa veckan innan eller tidigare i veckan. 

  • Eleverna förväntas själv kunna ta sig till och från läxhjälpen med stöd av påminnelse av lärare och fritidspersonal.

  • Det är viktigt att alla deltagare bidrar till den nödvändiga arbetsron.

  • Elever som deltar i fritids samma dag, behöver stanna minst 30 minuter på läxhjälpen.

 

Fundera kring detta erbjudande och mejla eventuellt intresse om att delta i läxhjälpen till biträdande rektor Paula på admin@uppsalaenskildaskola.com, senast fredagen den 9/3.

Med vänlig hälsning,

Skolledningen

Info inför mars

Roliga nyheter: åk 5 på UES har tagit sig till kvartsfinalen i Vi i Femman-tävlingen!

Måndag 11 mars kl. 10.03 direktsänds kvartsfinalen på P4. Sätt gärna på radion och heja oss vidare till semifinalen.

 

I år har många klasslärare valt att hålla utvecklingssamtalen redan nu. Flera klasser är redan igång och andra sätter igång snart, medan en del har valt att hålla dem mot slutet av terminen. Detta enligt vad som känns mest ändamålsenligt för just den klassen/årskursen.

 

Måndagen 11/3 drar fasadrenoveringen av skolbyggnaden igång, vilket kommer påverka verksamheten. Mer om det här.

 

Under början av vårterminen har vi arbetat fram en handlingsplan kring kränkande behandling, konflikter elever emellan och mobbningsfall som skolan nu följer. Läs mer om den här.

Tisdagar 12/3 och 19/3 kommer eleverna i åk 4 och åk 5 erbjudas läxhjälp här på skolan mellan kl. 14.30 och 16.30. Mer info kommer under nästa vecka!

 

Igår gick föräldrarådsmötet av stapeln. Matnyttig information hittar ni här.

Mötespresentation (11).jpg
Mötespresentation (10).jpg
Mötespresentation (9).jpg
Mötespresentation (8).jpg

Hoppas ni får en fin marsmånad!

Med vänlig hälsning,

Ela Strandberg

Handlingsplan

kränkningar / konflikter / mobbning

Hej på er vårdnadshavare!

 

Under början av vårterminen har vi arbetat fram en arbetsgång kring kränkande behandling, konflikter elever emellan och mobbningsfall som skolan nu följer.

 

På skolan har vi ett trygghetsteam som ansvarar för detta arbete (trygghetsteamet är även skolans IBIS-team). I trygghetsteamet ingår rektor Ela Strandberg, kurator Jacqueline Andersson, klasslärare Lena Helmersson, resurs Emelie Svedberg och samordnare Knut Munther. Här nedan finns en presentationsvideo.


 

Handlingsplan 

  • Anmälan om kränkning görs av vuxna på skolan, till trygghetsteamet, så fort något uppdagats (elever som berättat, föräldrar som informerat eller vuxna på skolan som själva bevittnat).

  • En till två medlemmar ur trygghetsteamet tar del av anmälningen och bedömer (med hjälp av anmälaren) om ärendet behöver vidareutredas eller om ärendet kan avslutas. Mindre konflikter kan utredas klart på plats och ställe och behöver inte behandlas vidare. Ärendet dokumenteras.

 

  • Medlemmar ur trygghetsteamet diskuterar med klasslärare och ev. klassresurs - har ärendet redan utretts? Har liknande incidenter skett förut?

 

  • En till två medlemmar ur trygghetsteamet för diskussion med den utsatta och dokumenterar samtalet. 

 

  • En till två medlemmar ur trygghetsteamet för diskussion med de som utfört kränkningen (en elev per tillfälle) + ev. vittnen och dokumenterar samtalen.

 

  • Överenskommelse görs med dem som utfört kränkningen och eventuella insatser av vuxna sätts in för att stötta och trygga upp skolvardagen.

 

  • Samtliga vårdnadshavare kontaktas, i regel via InfoMentor.

 

  • Uppföljning efter senast två veckor - har de inblandade hållit sig till överenskommelsen? Har insatserna hjälp? Upplever den utsatta att läget är bra? Samtalen dokumenteras.

 

  • Trygghetsteamet gör en bedömning om ärendet kan avslutas eller inte. Om ärendet inte kan avslutas fortsätter trygghetsteamet att träffa de inblandade. Vilka förutsättningar behövs för att råda bot och hjälpa? Trygghetsteamet, med hjälp av andra vuxna på skolan, fortsätter jobba tills situationen blir hållbart trygg och bra och ärendet kan avslutas.

Mötespresentation.png
Mötespresentation.png

SKOLFARMOR
SKOLFARFAR

Känner du en potentiell framtida klassfarfar eller klassfarmor?

 

Vi på Uppsala Enskilda Skola vill involvera fler trygga vuxna i vår skola. Barnen får ta del av de äldre vuxnas erfarenheter och kunskap och de får i sin tur får ta del av vår fantastiska gemenskap och den energi och nyfikenhet våra elever har.

Dela gärna denna PDF med någon som skulle vara intresserad av och lämpad för detta.

Mötespresentationer (11)_edited.jpg

Huvudlöss är ett vanligt problem, särskilt bland barn i förskola och skola, och det har inget  med dålig hygien att göra.  

 

För att minska risken för smittspridning är det viktigt att alla hjälps åt att bekämpa lössen. Ett  effektivt sätt att förhindra spridning av löss är att alla kontrollerar sina barns hår före  terminsstart och sedan fortsätter att regelbundet genomföra luskamning under terminerna – även om barnet inte har besvär av klåda.

Om du upptäcker ägg/löss hos ditt barn, måste behandling utföras enligt anvisning innan barnet återgår till skolan.

De som har löss behandlas och behandlingen bör göras samma dag som lössen upptäckts. Efter en första behandling kan barnet gå till skolan.

En förutsättning att bekämpa lössen effektivt är att personal och alla vårdnadshavare på skolan blir informerade så  att alla elever luskammas under samma period.  

Mer information

 

Hur ser en lus ut och hur upptäcker jag dem?  

Oftast orsakar huvudlöss klåda, men inte alltid. Man kan ha löss utan att det kliar. Lössen är små, ungefär 2-3 millimeter och grågula. Ibland kan de dock anpassa sin färg till hårets färg. Tecken på att man har löss kan då vara ”svart pulver” (lusavföring) på kragen eller kudden.  

Lössens ägg kallas för ”gnetter”, de gulvita gnetterna är 1mm långa och sitter fastklistrade på  hårstrån nära hårbotten.  

Så här luskammar du  

Luskamma i vått hår, gärna med balsam, då det kan underlätta kamningen.  Finkamma hela håret enligt instruktionerna nedan över ett vitt papper eller en spegel för att  upptäcka eventuella huvudlöss lättare. Om det är besvärligt att luskamma håret kan man som  vårdnadshavare inspektera hårbotten noga, framförallt i nacken och bakom öronen.  

Behandling  

Det finns flera receptfria preparat som är effektiva mot huvudlöss, fråga på apoteket.  Kamning med så kallad ”luskam”, är ett mekaniskt och effektivt sätt att dra bort löss och ägg  från håret och rekommenderas varje dag under behandlingstiden samt två veckor efter  behandlingen för att vara säker på att alla löss är borta.   

Om behandlingen inte hjälper?  

Om lössen inte försvinner, läs bruksanvisningen igen för att kontrollera att du inte har missat  något. Det är viktigt att följa anvisningarna noga gällande mängden medel och verkningstid.  

Fundera också över om det eventuellt kan vara en ny smitta. Om du redan efter några dagar  hittar fullvuxna (2-3mm långa) löss i håret, tyder det på en ny smitta. Se då till att noga kolla  alla i familjen och behandla de som är smittade, helst samtidigt.   

 

 

Ta kontakt med sjukvården   

Om lössen inte försvunnit trots att du följt bruksanvisningen, och återsmitta inte är trolig, kan  en misslyckad behandling bero på att lössen är resistenta mot medlet. Fråga då på apoteket om  ett annat lusmedel eller kontakta sjukvården.   

 

Läs mer om huvudlöss på 1177:  

https://www.1177.se/Uppsala-lan/sjukdomar--besvar/hud-har-och-naglar/harbotten-och-harsackar/huvudloss/

 

Har du frågor om huvudlöss - kontakta skolsköterskan Ann!  

Info februari 2024

Jag vill börja med att uttrycka ett riktigt stort TACK för det fina bemötande jag fått av såväl föräldrar som elever. Jag kan inget annat än konstatera att jag stortrivs här på UES och känner mig lyckligt lottad som får lära känna så många nya fina människor!

Under de senaste veckorna har jag gjort klassrumsbesök (några klasser kvarstår att besöka) och fått ta del av undervisningen och den fina stämning som finns i klasserna. 

För en vecka sedan välkomnade vi en ny medarbetare till skolan - Kristina Persson. Kristina arbetar hos oss på fredagar i åk 3.

Vi har även rekryterat en ny timvikarie, Emma Ahlström, som ofta hoppar in i verksamheten och täcker upp när ordinarie personal är frånvarande. 

Det har varit en del strul med InfoMentor för vissa vårdnadshavare: Notiser uteblir och man kommer inte åt bedömningar m.m. Ni får väldigt gärna hör av er så försöker vi, med hjälp av InfoMentor, få problemet åtgärdat.

Nedan följer några saker som kan vara bra för er att ha koll inför februari:

Mötespresentationer (8).png
Mötespresentationer (7).png
Mötespresentationer (9).png
Mötespresentationer (6).png
Mötespresentationer (10).png
Mötespresentationer (1).gif

Hoppas ni får en fin februarimånad!

Med vänlig hälsning,

Ela Strandberg

Brevbakgrund.png
bottom of page