Uppsala Enskilda Skola är en fristående skola, fsk - åk 5, som tillhör Stiftelsen Liten Lär.
Stiftelsen Liten Lär
Stiftelsen Liten Lär är vår huvudman och förvaltar vår grundskola Uppsala Enskilda Skola och förskola Småbarnsskolan Liten Lär. Att huvudmannen är en stiftelse innebär att all eventuell vinst som skolan eller förskolan går med går direkt tillbaka in i verksamheterna. Vinsten kan inte plockas ut från stiftelsen utan används till att främja verksamheternas utveckling och bibehålla en fortsatt hög standard. Stiftelsens styrelse är en välbalanserad grupp personer med många olika specialområden vilka lämpar sig väl för skol- och förskoleverksamhet och de säkerställer att våra båda verksamheter bedrivs på bästa sätt.
UES - den läsande skolan
Vi sticker ut hakan och kallar oss själva “den läsande skolan”. Självklart läses det på alla skolor, men vi känner att vi vill lägga fokus på att vi tycker det är extra viktigt. Läsning är ju grunden för allt framtida lärande och om vi kan förankra läsningen hos våra elever kommer det ha lättare att tillgodogöra sig framtida kunskap inom andra ämnen.
Därför läser vi mycket och varje dag inleds med att hela skolan läser i olika former. Det kan handla om tyst läsning, att läsa för en grupp klasskamrater eller högläsning av läraren. Vi jobbar också aktivt med läsningen genom bland annat litteratur-teman och biblioteksbesök eftersom vi vill uppmuntra våra elevers intresse för litteratur och läsning.
Våra lokaler
Vår vackra K-märkta skolbyggnad är en del av gamla Upplands artilleriregemente. Den heter “Generalen” och är byggd 1901. Sommaren 2020 planeras omfattande inomhusrenoveringar och framgent även en välbehövlig skolgårdsrenovering.
Vi har en liten skolgård, men vi väljer att se det positiva i det. Storleken gör att vi har en tydlig överblick över hela skolgården, ingenting kan försiggå där utan att vi snabbt blir medvetna om det. Det hjälper oss att avvärja situationer innan de ens börjat och vi kan också vara snabbt på plats om någon behöver hjälp. Den lilla skolgården bidrar till våra elevers trygghet.
Självklart vill vi förutom trygghet också kunna erbjuda barnen gott om plats att leka och därför nyttjar vi förutom skolgården även vad vi enkelt kallar för “dungen”, en skogsdunge bakom Läkemedelsverket, som en förlängning av vår egen skolgård. I dungen och på fältet bredvid har vi bland annat vår uteidrott, fritidsaktiviteter och ibland även naturskola.
Värdet av rätt personal
Det stora värdet av att ha rätt person på rätt plats kan inte understrykas nog. Därför rekryterar vi enbart de bästa som vi ser har de egenskaper som krävs för att kunna skapa de bästa förutsättningarna för våra elever under deras skolgång. Vi är lyhörda för elevernas behov och gör allt (och lite till) för att skapa en trygg inlärningsmiljö som de kan utvecklas och växa i.
Men det räcker inte med att ha den bästa personalen om de inte ges rätt förutsättningar av en lika engagerad arbetsgivare. Vi ser att allt hänger ihop med en röd tråd och att det är viktigt att vi även är lyhörda mot personalen. Om vi som arbetsgivare ger personalen de förutsättningar de behöver för att må bra och kunna göra sitt jobb på bästa sätt garanterar vi även i förlängningen att våra elever får den bästa skolgången.
Småbarnsskolan Liten Lär
Småbarnsskolan Liten Lär är en populär förskola och har ca. 100 barn i åldrarna 1-5 år i sin verksamhet. Småbarnsskolan är belägen i Rosendal i en vacker gammal skolbyggnad byggd 1901. Runt huset finns en stor inhägnad trädgård med massor av äppelträd och precis utanför grinden ligger stadsskogen i all sin prakt. Det är en fantastisk miljö för barnen att leka och lära i!
Småbarnsskolan har utmärkt sig för att vara en lugn och trygg plats för barn att växa upp i, och särskilt hjälpta blir de barn som är oroliga, har koncentrationssvårigheter eller motoriska problem. Den fasta strukturen, lugnet och värmen har hjälpt många oroliga och inbundna barn till trygghet och självförtroende och splittrade och utåtagerande barn till att finna lugn och harmoni.
Precis som i skolmiljö har Småbarnsskolan Liten Lär enskilda utvecklingssamtal med varje barns föräldrar två gånger om året. Förutom det hålls också minst ett föräldramöte per läsår i varje åldersgrupp på förskolan.
UES historia
Allt började 1988 när Birgitta Strömbom grundade Småbarnskolan Liten Lär i Uppsala med visionen att ta till vara på de yngre barnens inlärningslust. Istället för att förskolan skulle vara barnpassning, som vid tidpunkten var ganska vanligt, så såg Birgitta att det fanns stor potential i att starta en undervisande förskola med inlärning i åldershomogena grupper under lekfulla former.
Småbarnsskolan blev snart en succé, köerna blev längre och verksamheten växte. I kölvattnet kom en efterfrågan om en grundskola i samma filosofi och i svar på denna grundades Uppsala Enskilda Skola 1994. Elevantalet har under åren ständigt ökat men har nu nått sitt maxtak för vad vi kan ta emot i våra lokaler i Science Park.
Resultatet av Birgittas vision för över 30 år sedan är stiftelsens fantastiska verksamheter Småbarnsskolan Liten Lär och Uppsala Enskilda Skola och vi är henne evigt tacksamma!
Hälsofrämjande arbete
Det fysiska och psykiska måendet bland elever och personal är väldigt viktigt för oss, därför har vi valt att skapa stort utrymme för det hälsofrämjande arbetet på UES. I arbetet riktat mot eleverna är förmiddagspulsen och Dax å fråga exempel på hälsofrämjande insatser vi genomfört. Vi har även två idrottslektioner per klass och vecka.
Vi har även stort fokus på hälsofrämjande arbete bland personalen på våra arbetsplatsträffar, vid studiedagar och terminsuppstarter för att nämna några.
IBIS
Ett område i det hälsofrämjande arbetet är att skapa en god skolmiljö. För att fortsätta utvecklas och bli ännu bättre tackade vi glatt ja till erbjudandet att vara med i ett forskningsprojekt som drivs av Uppsala Universitet i samarbete med Uppsala kommun; IBIS. Förkortningen IBIS står för Inkluderande Beteendestöd I Skolan och syftar till att skapa en bättre skolmiljö genom bland annat relationsbyggande och lågaffektivt bemötande.
IBIS riktar sig till både elever och personal och vi har sett att vårt arbete i projektet gett en tydlig effekt på elevernas skolmiljö i en positiv riktning och de uppskattar att själva kunna vara med och delta i projektet.